Eens in de 4 jaar worden er landelijke verkiezingen gehouden. Dit zijn de grootste verkiezingen van Nederland. Tijdens deze verkiezingen zijn er vaak debatten op tv en staat er veel in de kranten en op social media. Je ziet hierbij heel vaak dat er 1 persoon van de partij veel debatten doet en interviews geeft. Dit is de lijsttrekker, de nummer 1 van de partij.

Tijdens deze verkiezingen kiest Nederland wie er in de Tweede Kamer komt. In de Tweede Kamer zitten politici van verschillende politieke partijen. Zij worden door het volk verkozen en daarom ook volksvertegenwoordigers genoemd. Deze volksvertegenwoordigers beslissen over onderwerpen zoals zorg, onderwijs en veiligheid. Door te stemmen laat jij weten met wie jij het eens bent en welke partij volgens jou een zetel moet krijgen in de Tweede Kamer

Een aantal partijen ken je misschien wel. De VVD is nu de grootste partij en heeft 33 zetels. De andere partijen in de Tweede Kamer zijn de PVV, D66, het CDA, de SP, groenlinks, de PvDA, de PvdD, CU, 50Plus, denk, SGP, en FvD.

Er waren nog veel meer partijen die meededen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Maar die hebben niet genoeg stemmen behaald om een zetel te krijgen.

De Tweede Kamer wordt dus verkozen door de burgers. Als dit gebeurd is en alle zetels zijn verdeeld. Gaat de Tweede kamer bepalen welke partijen er gaan regeren. Dit is vaak de grootste partij (niet altijd) en nog een aantal andere partijen. Dit is zo omdat de regering een meerderheid wil bereiken in de Tweede kamer. Zodat ze hun idee├źn zonder al te veel overleg met verschillende partijen kunnen doorvoeren. De regering bestaat nu uit de VVD (grootste partij) het CDA, D66 en de ChristenUnie.

De Eerste Kamer vormt samen met de Tweede Kamer het parlement. De Eerste Kamer moet goedkeuring geven voor wetten die de Tweede Kamer al heeft goedgekeurd. De Eerste Kamer heeft het recht om deze wetten terug te sturen naar de Tweede Kamer om de wetten opnieuw te laten bekijken. De Eerste Kamer wordt gekozen door de Provinciale Staten.

De regering bestaat uit de ministerraad, de minister-president en de Koning.

De minister-president van Nederland is Mark Rutte. De minister-president is een hele belangrijke persoon in de Nederlandse politiek. De minister-president is het gezicht van de politiek. De minister-president wordt ook wel premier genoemd.

De minister-president heeft een sturende rol in de regering en vertegenwoordigt Nederland naar andere landen. Ook is de minister-president minister van Algemene Zaken.

Nederland heeft een Koning. Nu is dat Koning Willem-Alexander. In het Nederlandse systeem is de macht van de Koning nogal klein. De ministers en het parlement hebben veel meer te zeggen. De Koning vertegenwoordigt ons land in het buitenland.

De Koning ondertekent wetten die door de Eerste en Tweede Kamer zijn goedgekeurd. De Koning adviseert ook als er een nieuwe regering moet komen.

De partijen die gaan regeren kiezen samen de ministers uit. Een minister is verantwoordelijk voor een stukje van het bestuur. Er is bijvoorbeeld een minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze minister bestuurt het land op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit betekent dat deze minister ervoor moet zorgen dat de zorg goed is en betaalbaar blijft.

Alle ministers bij elkaar noem je de ministerraad.

De staatssecretarissen ondersteunen de ministers. Er is alleen een staatsecretaris bij de grotere ministeries. Zoals het ministerie van Justitie.

De ministerraad en staatssecretarissen bij elkaar noemen we het Kabinet

instagram video download